Saturday, September 20, 2008

persediaan fizikal utk menghadapi peperiksaan...

1.KESIHATAN.
Sebagai pelajar anda memerlukan kesihatan yang baik bermula dari ketika membuat persedian mengulangkaji hinggalah ke dewan peperiksaan. Keadaan kesihatan yang buruk akan mengganggu persediaan diri untuk peperiksaan. Sekiranya masih banyak yang anda perlu ulangkaji, maka pastinya anda rasa bimbang. Gangguan kesihatan pasti tidak mengizinkan anda mengulangkaji dan ini akan membawa kepada tekanan emosi. Pastikan anda menjaga perkara yang berikut:


2.TIDUR YANG CUKUP.
Tidur yang cukup ialah diantara 6 - 7 jam sehari. Kurang tidur menyebabkan anda rasa mengantuk, letih dan boleh jatuh sakit. Tidur yang berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan. Jadi pastikan anda latih diri anda dengan masa tidur yang optimum ini dari sekarang.
Jaga pemakanan.
Allah s.w.t telah berfirman yang mafhumnya “Makanlah dari makanan yang baik yang telah Kami berikan” (Al-Baqarah : 57). Yang dimaksudkan
sebagai yang baik disini ialah baik dari segi sumbernya (halal), kualitinya (zat), rasanya (enak dan lazat) dan bersih (tidak membawa penyakit dan kemudaratan). Kepada ibu bapa pastikan anak-anak anda diberi makan makanan dari sumber yang halal. Makanan yang haram akan menghitamkan dan menggelapkan hati mereka.


3.RIADAH.
Jangan beriadah sehingga meletihkan badan. Ramai pelajar yang bermain hingga penat dan akibatnya anda akan rasa mengantuk untuk mengulangkaji
pelajaran. Anda hanya perlu beriadah selama 20 minit dan sebanyak tiga kali seminggu. Lakukanlah senaman ringan yang mengeluarkan sedikit peluh. Disaat-saat akhir sebegini, lupakanlah soal bolasepak, takraw, badminton dan sebagainya. Anda boleh tangguhkan semua aktiviti yanganda minati ini setelah tamat peperiksaan penting nanti.

4.KESELAMATAN.
Anda perlu menjaga keselamatan diri anda sebaiknya. Jauhkan diri anda dari aktiviti lasak yang boleh membawa kepada kecelakaan. Elakkan diri dari sebarang kecederaan. Anda past tidak mahu mengambil peperiksaan sewaktu berad dalam wad di hospital. Memanglah kecelakaan tidak pernah diundang, tetapi kalau anda tidak berhati-hati anda sebenarnya mendedahkan diri kepada pelbagai kemungkinan. Dalam musimmenjelangnya peperiksaan, lebihkan masa anda untuk berada dirumah.

Wednesday, September 17, 2008

HaPpY bIrTHdaY YUnnnnnnnnnn!!!!!



pada tanggal 16/09/08...umur khairunhanisah bt azlan hanif telah mningkat dewasa dri 18thun ke 19thun..da bsar dh ek dak ni...hehehe bsar umur je,jgn bsar laen lak..hahahah(jgn mara yunn..)...neway epi bday!!!!smoga pnjg umr n mrah rezeki...heheh

Saturday, September 13, 2008

talk about love..??



love...love...love...cinta???sayang??rindu???sume manusia ade prasaan tu,klu xde tu bak kte org tua2 "xnormal la kn(hehehe)"...rmai yg berpendapat sume org laen2 dy pny prasaan yg disebut diatas,ade yg byk,ade yg sket,ade yg kjap ade kjap xde(mcm chipsmore..hahaha),ade yg amek berat n ade jgk yg xksah(xksah pn,tp still ade prasan tu..)...sume ni mcm subjek bio yg ak blaja "lifecycle=kitaran kehidupan"(aplikasi pembelajaran dlm kehidupan..poyo...hahahhaha)..mcm proses photosynthesis,thylakoid & stroma dlm chloroplast tu saling bkrjasama juz utk menghasilkan glucose...dlm thylakoid ade proses light reaction juz utk hasilkan NADPH & ATP yg sgt2 berguna n sgt2 diperlukan utk stroma mnjalankan calvin cycle(kitaran yg menghasilkan glucose dlm tumbuhan)...try kte assume yg thylakoid tu lelaki n stroma tu perempuan...lumrah alam manusia msti ade pasangan dy utk mngembangkn umat...hahaha stiap pasangan msti la ade perasaan saling sayang menyayangi,saling percaya antara 1 sma laen n sling bkerjasama utk jge kebahagiaan(acheechee...hehehe)...sme cm photosynthesis td..ade pasangan utk hasilkn glucose yg dpt digunakan oleh tumbuhan sbagai sumber makanan utk tumbuhan itu mmbesar...masing2(boi&gurl)mstilah sme2 trust antara 1 sme laen,sme2 kerjasama utk jge hbgn n mcm2 lgi r,aslkn bahagia..hehhe(mcm thylakoid mstilah hasilkn NADPH&ATP utk stroma hasilkn glucose,klu x glucose xdpt dhasilkn).


Setakat ni sje la karangan rumusan tanpa perenggan jiwang biologi(jiwang ke??)mengarut sy ni...juz cm xde keje nk tlis pe..pe yg xbtol info tu harap maaf ek...neway thx sb view my blog..chiow sin chi....

Wednesday, September 10, 2008

how to play pangap?


  1. bahagikn kad kpd sume player(max 8 player je)


  2. bkak kad msing2 n susun kad ikot kreativiti sndiri


  3. spe yg ade king spade start dlu


  4. then sume player kne follow bunga yg sme jgk(xkira la kad ape pn,janji bunga sme)


  5. dh settle n sume ade kad tu,then ttup kad tu..


  6. sume ade kad bunga yg sme,yg paling bsar akn mulakn lak(ikt ske nk ltak kad bunga pe pn)


  7. then player laen akn follow mcm biasa(if ada player yg xde bunga yg sme cm player yg mlekn,then dy kne la pangap player yg kadnye pling bsar dgn mletakn kad bunga pape pn)


  8. owg yg kne pangap la plak kne mlekn dlu lak(ulang step 4-7)


  9. smpai la abes kad(spe yg abes dlu akn brgelar juara n spe yg xabes kad tu la looooser...haha)

(utk pertanyaan lanjut sila berhubung dgn mr.haziq,mr. cot & mr.emmymatsuda)

cara study subjek membaca dgn betul...

yaaaaaa kwn2 nk taw x cra stdy subjek2 yg mmbaca dgn btol x??(btol la sgt..heheh)
  1. b4 study kne tenteramkn pmikiran@otak kte(lg sng nk tnteram,stdy kt library sowg2..sure leh...hahah)..
  2. sblm start kte fikir la dlu bnde2 yg best utk dtgkn mood stdy..
  3. bile dh rse btol2 ready,kte mlekn dgn bacaan doa sblm belajar(alhamdulillah..hehhe)..
  4. lpas bce doa kte bkak buku yg nk kte bce tu(jgn tkot klu dlm bku tu sumenye perkataan n xde gmbar lgsg,bnde ni sume psyco je..hahaha)
  5. mulakn mmbaca(otak jgn fkir bnda laen)
  6. baca n pahamkn(klu xphm tu stop jap n amek mood...)
  7. dh ada mood??smbg blik pai abes...
  8. dh abes sume,then tutup buku...pastikn masuk dlm pale otk tu..hehhe

itulah tips2 yg agk berguna la jgk..huhu

SELAMAT MENCUBA>>HAHAHA

welcome2....

welcome to my blog yg xsbrpe ni(sje try bt blog ni sb ade someone tu ske sgt blog2 ni)..hahah spe yg bkak blog sye ni sure nk taw lil bit sal sy r8???he3..my name asrul n juz kol me aloy..tmpt tggl lak nun jauh di hujung malaysia,actually sy ni bkn pure la dri sne..teka2..spe dpt teka dpt coklat...hahahaha:) skrg stil study lg..kos sains statistik..pakar math la ktekn...tp xpakar mne pn..heh...hurmmm...datz it,neway thx sb sudi mlawat blog sy...

Sunday, September 7, 2008

mY FwEnz at 5th college..

AJK Malam Penghargaan Dayasari...

The Bikel...hehehe

berdiri dari kiri : muna,irfan n ikhwan.
duduk dari kiri : art,muni,mei choo,me n komathi.

dak2 sengal time sibuk siapkn krja2 b4 MHS'08...hehehe

my photo,my edited....

original picture...
after edited...

edited by myself..

abstract...
who that girl???hehehe

co0L edited...

warghhhhhhhh!!!
bluecircle around me...

3 monkeys

music

topman

feel music

my 1st time learn photoshop cs3...

This is my art created use photoshop CS3...